Eines de Llengua. El web de la CDLPV
fitxes

Bibliografia
a/e: golls@geocities.com

escorcoll

  1. Segons el gdlc:

    escorcoll m 1 Acció d'escorcollar; 2 l'efecte. Fer un escorcoll en una casa, en una nau.

    escorcollar v tr 1 Examinar minuciosament algú o alguna cosa cercant-hi quelcom, tractant de veure què hi ha, què duu amagat, etc. Escorcollar una cambra, un calaix, un vaixell. No te l'he presa, la clau: ja em pots escorcollar si no t'ho creus. 2 fig Escorcollava llibres antics cercant-hi mots nous.


  2. Hi ha temaris d'oposicions de policia local (redactats en castellà) que inclouen en un o diversos temes l'expressió: «Entrada y registro en lugar cerrado». El significat del l'expressió s'ha d'entendre en relació amb una part del títol viii de la Llei d'enjudiciament criminal i es referix a l'escorcoll del lloc (i no a cap registre [gdlc], com sovint ha estat mal entés). Per tant serà preferible: «Entrada i escorcoll en lloc tancat». (Informació d'Alícia Marqués, desembre 2005)
  3. A pesar d'això, el gd62 inclou la remissió següent (s. v. registre):
    2 Escorcoll. La policia ha fet un registre.

    I l'Ésadir (i el llibre d'estil del diari El Periódico) considera que es pot fer servir registre amb el significat d'escorcoll en l'àmbit general.

  4. Pere Saumell (28.09.2009) em recomana, de manera molt pertinent, que afigga una mica de la informació que inclou el dcvb (s. v. registre):
    III. Recerca feta per descobrir alguna cosa. «La policia ha fet un registre molt minuciós al local del Sindicat».
    IV. Sistema de robar, del qual hi ha diferents maneres segons l'objectiu que tingui: del brinca, de les cambres, del xarco, i d'altres (J. Givanel, ap. BDC, vii, 26). Anant a València amb el vapor, per a robar pel registre, que ells ne diuen cambristes, Vallmitjana, «La Xava», 337.