Eines de Llengua. El web de la CDLPV
fitxes

Bibliografia
a/e: golls@geocities.com

compradora

 1. Era usual no fa massa (Carcaixent, 2006) dir que una dona estava compradora per a indicar que estava prenyada. L'expressió no apareix en el DCVB ni he vist que ho reculla Encarna Sant-Celoni i Verger en el glossari d'Al cor, la quimereta, que és una referència que tinc a mà ara. Potser ja ha passat a millor vida, perquè un cosí meu deu anys més jove no la coneixia. En canvi, en francés del Canadà hi ha una expressió molt semblant:
  Tous les francophones canadiens ont des traits de prononciation ainsi que des expressions spécifiques, qui, avec l'accent, donnent un charme irresistible, mais pas toujous compréhensible, à ce français lointain dans le temps et dans l'espace; par exemples: s'apareiller (s'habiller), bleuets (myrtilles), boucane (fumée), casher (toucher un chèque), charrue (chasse-neige), elle est en famille, elle va acheter bien vite (elle est enceinte, elle va accoucher très vite).

  (Rolande Causse, La langue française fait signe(s), Seuil, 1998, pàg. 112)

 2. El company Joan Mascarell (31.12.2006) em confirma l'extensió i la vigència de l'expressió a Tortosa:
  Per aquí, entre la gent gran, encara és habitual dir que una dona «està de compres» quan està embarassada. [En canvi ] quan algú va a comprar, no es diu mai «anar de compres», es diu sempre «anar a comprar».

  I el company Àngel Alexandre (02.01.2007) ens indica que l'expressió apareix en el Salt 2.0 i que és una expressió encara coneguda a Simat:

  Això de compradora és corrent, encara que nomén ho empra la gent gran. La gent jove no ho usa però no li és estrany. L'expressió "estar compradora" apareix en el diccionari SALT (2a entrada).  D'una dona embarassada també es diu que «vol comprar». Per això «voler comprar» és sinònim d'«estar embarassada».

  Vitalitat que corrobora Vicent Mifsud (07.04.2007):

  La meua cunyada —benifaironera de soca-rel— gasta sempre «compradora» i mai «prenyada» o «embarassada». És una paraula totalment viva a Benifairó.