Eines de Llengua. El web de la CDLPV
fitxes

Bibliografia
a/e: golls@geocities.com

Chyron pron. [càiron]

 1. Empresa nord-americana de productes per a televisió. Els subtítols que proporcionen sembla que en alguns àmbits (del camp audiovisual) s’han convertit en genèrics (sinònim de subtítol). Per exemple: «traduïx el chyron». (Se'n va parlar en Zèfir-juny 2001).
 2. Anna Amat va trametre la resposta de Núria Barba (Zèfir, agost 2003):
  Fa vint anys quan tv3 va començar, les màquines tituladores que es van comprar a la casa eren de la marca chyron (que es pronuncia «càiron»)... d'aquí que, amb aquelles coses de l'argot televisiu i la tonteria col·lectiva, es passàs a denominar per part del realitzador [càiron] cada vegada que es demanava que aparegués el rètol en pantalla per tal que la persona que operava la màquina punxés el rètol.

  La cosa va anar degenerant i fins i tot als scripts els redactors van acabar escrivint aquesta paraula per assenyalar el que s'havia d'escriure com a nom i càrrec, subtítol, pastilla amb logo, etc. (tot allò que apareix incrustat en pantalla). Per extensió, les persones com jo que fem aquesta feina, vam passar a ser denominades [caironites] o [caironitos] (segons el sexe).

  Cap als noranta van comprar una altra màquina de marca pesa, però la cosa estava tan arrelada que vam continuar amb el mateix nom! I actualment hem tornat a les màquines generadores de caràcters o tituladores de la marca Chyron.

  Aquesta paraula es va inventar, doncs, a tv3, però als altres canals locals, regionals, als estudis de Gestmusic a Mediapark (Tele 5), etc., de Catalunya, ens consta que van adoptar aquesta degeneració del llenguatge i també utilitzen aquesta paraula. Penseu que molta gent que va arrencar aquesta canals/productores s'havia format a tv3, hi havia fet pràctiques, etc.

  Però, compte!, que això només es diu a Catalunya, no aneu pas a tve fent servir aquesta paraula perquè no entendran res. La paraula correcta per denominar el chyron és rètol i nosaltres estem contractats a tv3 amb categoria d'operadors de caràcters. Als rotlles de sortida del programa, de vegades però, ens posem sota el càrrec de «titulació» o bé «operador de caràcters», les dues coses són vàlides.

  Si voleu buscar la paraula com a concepte definit, en els diccionaris d'audiovisuals en català encara no hi apareix (en canvi el càrrec d'operador de caràcters o la màquina tituladora o generador de caràcters sí), però sí que la podreu trobar definida en diccionaris en anglès, que es diu caption (de fet, en alguns canals fan servir el terme anglès, segons em consta).

  Amb tot, segons comentaris de Xavier Rull (que havia trobat cairon a la televisió d'Andorra) i d'Odile (que troba la indicació del rètol, en una transcripció d'una sèrie americana, amb el terme «CHYRON»), sembla que el terme tenia alguna extensió més enllà de tv3.