Eines de Llengua. El web de la CDLPV
fitxes

Bibliografia
a/e: golls@geocities.com

mel de catem

  1. Locució que prové de «mel de ca Telm», segons indica Josep Tormo Colomina en «Orígens dels modismes antroponímics alcoians» [pdf]:
    Ser mel de Ca Telm: Actualment pronunciat "catèm", s'aplica referit a qualsevol producte deliciós, excel·lent, de primera qualitat: "Pep, has tastat este formatge? No! Pos és mel de Catèm!"

    Casa Telm, situada al xamfrà dels carrers de Santa Llúcia i Sant Jordi, era una botiga del segle passat que tenia fama de vendre la millor mel de tota la comarca. Era tan nomenada que va donar origen a la frase Mel de Ca Tem per a realçar la qualitat òptima de qualsevol producte alimentari. Actualment, per extensió, s'usa també en sentit figurat: "—Has sentit l'últim disco d'Ovidi Montllor? —Encara no. —Pos, és fantàstic! És mel de Ca Tem!" Pel que sembla,la seua fama va arribar a Alacant i, fins i tot, a les ciutats de la costa, on es coneixen variants d'aquest modisme.

    Actualment, la locució, una volta perduda la referència original, és utilitzada en sentit figurat per a realçar la bona qualitat genèricament la costat d'altres variacions semblants: «¡Mel!», «¡Mel de romer!», o fins i tot: «¡Mel de romer de la més dolça!».